Kostić kupio „Karneks”

Bez autora
Nov 17 2011

Kompanija „Karneks”, najveći proizvođač mesnih prerađevina u ovom delu Balkana, od juče je u vlasništvu „srpskog kralja šećera” Miodraga Kostića. Česta vest je da je domaće prodato strancima, a retka je da domaće uopšte ostaje u domaćim rukama. Ključne strateške tačke budućeg poslovanja Industrije mesa u Vrbasu će biti utemeljene na povećanju stepena proizvodnje, rastu izvoza i plasiranju novih proizvoda na tržište. U MK grupi ističu da se kupovina „Karneksa” odlično uklapa u njenu postojeću proizvodnu delatnost, kao i da se očekuje „ostvarivanje sinergetskog efekta”, nastavak dobrog pozicioniranja ovog uglednog brenda na domaćem tržištu, kao i proboj „Karneksovih” proizvoda u evropske i svetske okvire. Kako i pod kakvim okolnostima, po kojoj ceni i uslovima, je prodat „Karneks”, kojim od 2006. godine gazduje Investicioni fond „Ašmor” sa sedištem u Londonu, za sada ostaje pod velom tajne. O tome ni kupac ni prodavac ne saopštavaju nikakve detalje. Pouzdano se, međutim, zna da je „Ašmor” kupio „Karneks” za 14 miliona evra, kao i da je u proteklih pet godina u razne razvojne projekte uloženo više od 21 milion evra, pa je lako zaključiti da je prodat po znatno većoj ceni.

Kostić kupio „Karneks”Kompanija „Karneks”, najveći proizvođač mesnih prerađevina u ovom delu Balkana, od juče je u vlasništvu „srpskog kralja šećera” Miodraga Kostića.

Ovu vest, koja se poslednjih dana i očekivala, potvrdila je i informativna služba Kostićeve MK grupe, dok u „Karneksu” tim povodom niko nije želeo zvanično da se oglašava.

– Česta vest je da je domaće prodato strancima, a retka je da domaće uopšte ostaje u domaćim rukama – navedeno je u saopštenju MK grupe, uz napomenu da će ključne strateške tačke budućeg poslovanja Industrije mesa u Vrbasu biti utemeljene na povećanju stepena proizvodnje, rastu izvoza i plasiranju novih proizvoda na tržište.

U MK grupi ističu da se kupovina „Karneksa” odlično uklapa u njenu postojeću proizvodnu delatnost, kao i da se očekuje „ostvarivanje sinergetskog efekta”, nastavak dobrog pozicioniranja ovog uglednog brenda na domaćem tržištu, kao i proboj „Karneksovih” proizvoda u evropske i svetske okvire.

Kako i pod kakvim okolnostima, po kojoj ceni i uslovima, je prodat „Karneks”, kojim od 2006. godine gazduje Investicioni fond „Ašmor” sa sedištem u Londonu – za sada ostaje pod velom tajne. O tome ni kupac ni prodavac ne saopštavaju nikakve detalje. Pouzdano se, međutim, zna da je „Ašmor” kupio „Karneks” za 14 miliona evra, kao i da je u proteklih pet godina u razne razvojne projekte uloženo više od 21 milion evra, pa je lako zaključiti da je prodat po znatno većoj ceni. Jer, praksa je investicionih fondova da kupuju fabrike da bi ulagali u njihov razvoj i osvajanje tržišta, kako bi ih na kraju što bolje prodali.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora, dosadašnji direktor „Karneksa” Hju Mekrejnolds podneo je ostavku, a njegovo mesto već od ponedeljka zauzeće Jaroslav Stupavski, blizak saradnik Miodraga Kostića i jedan od vodećih stručnjaka za agrar u MK grupi.

Pored fabričkog dela, u čijem asortimanu je oko 150 raznih suvomesnatih proizvoda, Kompanija „Karneks” raspolaže i sa oko četiri hiljade hektara plodnih oranica, najsavremenijom mehanizacijom za njihovu obradu, potom sa tri svinjogojstvene farme, kapaciteta 100.000 tovljenika godišnje, fabrikom stočne hrane i velikim voćnjakom.

Ova prehrambena kompanija zapošljava oko 1.800 radnika, a za njihove plate ove godine je izdvojeno milion evra više nego lane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik